HOME ABOUT QISH REMINISCE GALLERY CONTACT ME

من كان لله كما يريد، كان الله له فوق ما يريد
Siapa keadaannya seperti apa yang Allah inginkan;
Allah ada baginya melampaui segala harapan.

Soon..

*Written by Kak Rabiatul*

In life.
We should acutely aware of others' feelings.
We should know when people in need of something.
Spend time for them.
All ears.
Lend a hand.
We cannot just be a selfish person.
Who do something and talk just for the sake of ourselves.

But sometimes.
There's a time when you felt nobody cares about you.
There's a time when you felt tired of all these.
You can't keep this anymore.
You feel like to run from people.

Dear.
Take time for yourself.
Not everybody thinks the way you thought.
Not everybody feels exactly the way you felt.
No one is wrong.
Keep loving them.
Learn to relax.

Because.
At the time you felt nobody can understand you.
Like the way you can understand others.
Just let Allah understands you.
And it is more than enough.

You just need time alone.
To recharge.
To think more clearly.
Don't worry.
Time heals all wounds.
Soon.

"We need quiet time to examine our lives openly and honestly; 
spending quiet time alone,
 gives your mind an opportunity to renew itself and create order." - Susan Taylor

Soalan & Skema Jawapan Ujian Hidup Manusia di Atas Dunia.


Bismillahirahmannirrahim..
Assalamualaikum & selamat sejahtera! ^^

Sebagai mukadimah pendek -- hmmm. Umumnya, fitrah manusia ini ada macam macam ragamnya.. Sifat manusia yang paling ketara dan lazim hingga Allah sendiri menyebut di dalam al-Quran ialah sifat suka berkeluh kesah dalam hidup terutamanya apabila ditebak sedikit ujian dari Allah. Seringkali manusia mempertikaikan kenapa, kenapa, kenapa hingga dia terlupa akan fitrahnya sebagai hamba Allah yang sememangnya layak diuji. Nauzubillah.. Moga kita tak tergolong dalam golongan yang suka mengeluh dan tidak bersyukur dengan takdir Allah.. T_T

"Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat suka mengeluh. Apabila ditimpa kesusahan dia berkeluh kesah. Dan apabila mendapat kebaikan (harta) dia menjadi kikir. Kecuali orang yang melaksanakan solat. Mereka yang tetap setia melaksanakan solatnya. Dan orang yang dalam hartanya disediakan bahagian tertentu. Bagi orang (miskin) yang meminta dan yang tidak meminta. Dan orang yang mempercayai hari pembalasan. Dan orang yang takut terhadap azab Tuhannya." - [QS Al-Ma'arij 70:19-27]

Kenapa aku selalu diuji?
Kenapa hidup ini terlalu payah?
Kenapa aku tak pernah dapat apa yang aku mahu?
Kenapa? Kenapa? Kenapa?

*****

Aku selalu bertanya kenapa aku diuji..

Jawapannya:- 
[QS Al-'Ankabuut 29:2-3]

"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta." 

Aku selalu bertanya kenapa aku tak boleh dapat apa yang aku mahu..

Jawapannya:- 
[QS Al-Baqarah 2:216]

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Aku selalu bertanya kenapa aku selalu dibebankan dengan cara ini..

Jawapannya:-
[QS Al-Baqarah 2:286]

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir"." 

[QS Al-Syarh 94:5-6]

"Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan, (sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan." 

Aku selalu bertanya kenapa aku selalu berputus asa..

Jawapannya:-
[QS Ali-'Imran 3:139]

"Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam), dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apa yang akan menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang-orang yang (sungguh-sungguh) beriman."

Aku selalu bertanya bagaimana untuk aku menghadapinya..

Jawapannya:- 
[QS Ali-'Imran 3:200]

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."

[QS Al-Baqarah 2:45]

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk;..."

Aku selalu bertanya apa yang akan aku peroleh daripada semua ini..

Jawapannya:- 
[QS At-Taubah 9:111]

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran; dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual-belinya itu, dan (ketahuilah bahawa) jual-beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar."

Aku selalu bertanya kepada siapakah aku boleh bergantung..

Jawapannya:- 
[QS At-Taubah 9:129]

"Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (wahai Muhammad): "cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dia lah yang mempunyai Arasy yang besar."

Aku selalu berkata yang aku sudah tidak tahan diuji..

Jawapannya:- 
[QS Yusuf 12:87]

"Wahai anak-anakku! Pergilah dan intiplah khabar berita mengenai Yusuf dan saudaranya (Bunyamin), dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat dan pertolongan Allah itu melainkan kaum yang kafir."

[QS Az-Zumar 39:53]

Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."

*****

Ternyata, Allah sudah sediakan jawapan yang lebih awal untuk segala yang telah atau mungkin bakal kita persoalkan apabila kita ditebak dengan sedikit ujian dariNya.. Semua soalan diatas yang selalu kebanyakan dari kita suarakan ada jawapannya dari Allah kerana para Nabi dan umat yang terdahulu dari kita telah menghadapinya, tidak terlepas jua ujian Allah buat mereka malahan mungkin jauh lebih dahsyat dari yang kita sedang lalui. Tabarakallah.. :) Apapun yang kita hadapi dalam hidup kita sebagai hamba Allah di atas dunia yang fana ini -- tetaplah bersyukur dan redha dengan segala yang Dia datangkan buat kita sama ada baik atau buruk. Yakinlah bahawa semua perancangan dan susunan takdir dari Allah adalah yang paling terbaik buat kita. Sedangkan dunia yang nilainya hanya ibarat setitis air di lautan, apatah lagi kalau nak dibandingkan dengan kehidupan di atas dunia. :)

Lakukanlah segala suruhan Allah dengan patuh, tinggalkan segala laranganNya serta berusahalah untuk menjadi seorang khalifah Allah yang terbaik -- yang taat, tawaduk dan yang bersyukur dengan segenap inci takdirnya. Moga Allah melancarkan segala urusan kita, mempermudahkan kehidupan mendatang yang bakal kita lalui serta manjauhkan kita dari segala kebinasaan dan azab neraka jahanam. Moga Allah selalu memberi ilham, memeluk erat hati kita dengan kasih sayang yang sangat Agung dariNya. Aamiin aamiin aamiin ya Rabb, In Sha Allah. ^^ Sesungguhnya, yang baik dan yang buruk semuanya datang dengan izin Allah. Mohon maaf dari lubuk hati jika ada cela yang menyinggah dalam post ini. Saya hanya menyampaikan sedikit. Moga jadi asbab kepada hidayah dan kebaikan buat yang tersentuh hatinya.. Wallahua'lam..

QishDarleena

I Am A Princess..

Bismillahirahmannirrahim~
Assalamualaikum warahmatullah/ hello reader(s)! ^^

It's been a while since the last time I update my blog entry in English. hee. Yes.. Absolutely you can see that most of the entries in this blog were written in improper use of Malay+English that created something like 'rojak' language. I don't know where all my proper usage of language have gone for the God sake. Forgive me.. Haha. To not delaying, let me tell you the purpose of my update today. In Sha Allah.. =) 

Actually, I've been in the kind of hectic plus //don't know how to describe// situation this lately. Wallahi.. Many unexpected things have happened to my life and I found myself like becoming so freaking weird, deadlocked and many more indescribable feelings that caused me to become even more confuse with my ownself. ==" What is happening to you actually kuishhh? (read: qish) Well.. Even myself also don't get to figure it out. Huh~ Of course I would never let myself to trap in this undefined circle of confusion forever. Hence, I must find the solving and I must motivate myself, to jump into the thought of -- each new day, everyday should enhance your potential and create the new of yourself kuishhh. (read: qish) *again* Haha.


Please qish, just please.. Everytime at the end of the day, you should leave everything to Allah, totally everything.. Hasbi Allahu wani'mal wakeel~ Allah (Alone) is Sufficient for me, and He is the Best Disposer of affairs (for me). And please qish, please hold tightly to this verse from Allah, Say, "Indeed, my prayer, my rites of sacrifice, my living and my dying are for Allah, Lord of the worlds." - [QS 6:162] 

All people should have their memories of life. The memories that all could shape our life and who we are now. The memories that always consist of good and bad -- in which both affecting and determine the coming days and future steps of us. I know that we, the ordinary humans will always wish that the unwanted or bad things that happened, that will then becoming the memories in people's life will simply fade away as the new days come but this is too impossible.. Kun fayakun~ Allah will always let what He wills to happen.. Whatever things happen, there'll be always the reasons. Bi iznillah.. Put that in mind and you'll be good. =) 

Life, have been always unpredictable -- this simple conclusion. As for me, what matter most, always be good all the time. Be good, Lillahi Ta'ala because we're living for Him, to obey Him as His caliph. Let's seek for His blessings and we'll be always happy forever and ever after~ In Sha Allah. Always be confident that our life is more beautiful than fairytales because Allah has planned all the perfect things for us. Be patient and we'll see the outcomes. :D All fully praise to Allah for everything.. Alhamdulillah ala kulli hal~ May He always put us in His protection. Aamiin ya Rabbal alamin~ 

I am a princess. I am brave sometimes. I am scared sometimes. Sometimes I am brave even when I am scared. I believe in loyalty. I believe in trust. I believe loyalty is built on trust. I try to be kind. I try to be generous. I am kind even when others are not so generous. I am a princess. I think standing up for myself is important. I think standing up for others is more important. I think standing with others is most important. I am a princess. I believe compassion makes me strong. Kindness is power. And family is the tightest bond of all. I have heard I am beautiful. I know I am strong. I promise and when I promise something, I never ever break that promise. I am a princess. Long may I live to serve for Allah and family. Aamiin aamiin In Sha Allah..

Hmm. Now I feel really good and I think I'm now okay.. Alhamdulillah Alhamdulillah. May Allah ease all my matters and your matters (yes you, that are reading now).. ^^ I think that's all for today's update. Don't know why, everytime when I have my ilham (inspiration) to update my blog, it would always be on Friday. May Allah bless it. Thank you very much for reading.. All the good things come from Allah and the flaws are all from me myself. Wallahua'lam.

QishDarleena

Selepas 3 Bulan.


Bismillahirahmannirrahim..
Assalamualaikum warahmatullah & selamat sejahtera. ^^

Serasa lamanya tak mengupdate entri disini. Lebih tiga bulan blog dibiarkan sepi dan bersawang. Ada kalanya datang juga menjenguk sekadar untuk membalas teguran di shoutbox dan ziarah kembali follower yang hadir menyinggah kesini. Entah kenapa belakangannya membuak buak rasa malas membelenggu. Ini petanda yang sangat sangat tidak elok sebenarnya walhal disini lah juga salah satu medium untuk saya berkongsi dan menjalankan serba sedikit tugas sebagai khalifah Allah dimuka bumi ini. Ampun ya Allah.. Moga dihilangkan segala malas yang membelenggu dan moga diberi ilham selalu olehMu. T_T

Atas pinta adik Asyiqah (Ciqah) yang menyuruh kakak ini mengupdate blognya, digagahkan jua jari nak menaip bait bait kata. Moga bermanfaat dan tak mengecewakan Ciqah hendaknya.. :) Sebenarnya dah berapa kali bertangguh-tangguh untuk update walhal ada saja suara yang meminta tapi taktahu kenapa macam malas sangat sangat. Bila menaip dah separuh jalan, tetiba ada je perkara yang menghalang sampai akhirnya entri jadi terbengkalai dan terbiar lama didalam draft. Banyak kali dah jadi gini sebenarnya. Allahu Rabbi. Okay.. Rasanya macam dah panjang mukadimahnya maka kemungkinan entri ini juga jadi panjang melebar seperti biasa. ==" 

Iqra' bismi Rabb~ (bacalah dengan nama Tuhanmu)
 Kalau rasa tak bermanfaat, tinggalkan dan jangan terus membaca. *gambar hiasan* 

Sejak 3 bulan tak update ni apa khabar agaknya saya disini? Alhamdulillah baik baik saja. Moga awak yang membaca ini pun berada dalam keadaan sihat hendaknya dan selalu dibawah payung rahmat Allah SWT, Aamiin.. In Sha Allah. Hmm. Nak cerita apa pun taktahu sebenarnya sebab dalam sesuatu tempoh masa tu, banyak perkara yang boleh berlaku dan begitulah jua dalam hidup saya. Mungkin sebabtu selalu dikatakan "biar masa yang berbicara" agaknya. Ampun kalau saya silap. Perancangan Allah siapalah yang boleh mengagak kan? "Wamakaru wama karallah wallahu khairul maakirin~" Kita merancang, Allah merancang dan Allah jualah sebaik baik perancang. Subhanallah.. ^^

Antara asbab saya tak berapa rajin nak update blog ini (selain malas~ hmmm) adalah mungkin kerana adanya Twitter dan Instagram sebagai alternatif yang lebih cepat selain Facebook yang juga agak mainstream dalam kehidupan banyak orang sekarang kan. Most of the time, my updates about daily life; how I went through the day, pergi mana dengan siapa, my thoughts and even my personal opinion can be found on my Twitter sebab disitu jelah yang sempat nak jenguk hari hari selain di Facebook saya. hee. Gambar gambar pula kalau tak upload kat Facebook, In Sha Allah awak boleh tengok hari hari yang saya update di Instagram saya. Kalau nak update deme tu pakai phone je dan ambil masa tak lama tapi bila nak update blog kena buka laptop, bla bla.. Quite a process kot buat manusia yang agak sibuk macam saya yaa. huhu. Memang saya sibuk pun sebenarnya. (tak percaya sudah~ haha) Begitulah ceritanya.. Mujur ada lagi insan insan yang sudi menggalakan saya untuk update lagi blog picisan ini kalau tidak, mungkin dah jadi muzium alam maya agaknya. Ketahuan jugalah yang rupanya masih ada orang yang baca blog saya yang tak seberapa ini. Terima kasih diucapkan buat awak awak yang sudi menjenguk ke sini. Jazakumullahu khairan kathira~ ^^

Buat adik Ciqah yang dirahmati Allah selalu, kakak serius taktahu nak cerita apa kat sini sebenarnya. Khuatir kalau berlebihan menulis jadi syok sendiri pula nanti. Kalau ada apa apa yang nak ditanya, nak dicerita dan kalau nak sembang panjang panjang mungkin Ciqah boleh Whatsapp kakak bila bila saja Ciqah free In Sha Allah akan dibalas tapi tak janji jugalah on time sebab kadangkala tak dapat elak dari kesibukan tugas. T_T Kalau ada rezeki dan kesempatan, nak juga keluar luangkan masa dengan Ciqah dan Kak Tihah sebenarnya. In Sha Allah akan kakak curi masa untuk itu nanti. ^^ Oh yaa.. Alang alang Ciqah tengah baca entri kakak ni, kakak berbesar hati sangat sangat nak recommend dua buku yang kakak nak semua ukhti ukhwah fillah kesayangan kakak dan siapapun yang tengah baca entri ini untuk beli dan membacanya..

i. Cinta High Class
ii. Pemilik Cintaku Setelah Allah & Rasul
(karya Ustazah Fatimah Syarha - http://sebarkanbahagia.blogspot.com)

Wallahi.. Karya Ustazah Fatimah Syarha bagus sangat untuk dibaca para gadis seperti kita dan sangat menyentuh hati para pembacanya. Agak menjurus kepada konsep novel tarbiyyah yang penuh manfaat serta ilmu berguna di dalamnya In Sha Allah.. Ada beberapa buah lagi buku Ustazah Fatimah Syarha yang semuanya bagus bagus untuk dibaca. Maybe anda boleh check sendiri blog dan fanpage Facebook dia. Tak rugi.. Kalau Ciqah dah kenal beliau dan mungkin pernah baca karya yang kakak sebut tu, ayuh kongsikan dengan kawan kawan awak. Kakak teruja sangat kalau boleh nak semua orang baca. Tapi inilah realiti dia. Kak Tihah dah baca haritu tapi kakak tak sempat promote kat awak sebab awak dah quit dulu. Over betul kan.. ==" Share kat sini pun bolehlah at least ada juga benda kakak nak cerita.. haha. :p

Back to the main point of this entry (dah habis promote buku dah. hihi), rasanya, sampai disini sajalah update entri saya untuk kali ini setelah sekian lama membisu tak update blog ini. Dalam pada taktahu nak cerita apa, entri ini jadi panjang juga dengan entah apa yang saya coretkan disini. Minta maaf sangat sangat kalau tak berapa nak berisi entri ini dan sangat sangat menyebabkan masa anda terbuang membacanya. Maaf dari saya tuan punya blog yang mencoret disini.. Alhamdulillah ala kulli hal wa astaghfirullah~ Selepas 3 bulan, akhirnya ada update juga blog ni. hihihi.

Akhir kalam, dengan penuh rendah hati saya memohon kepada awak yang membaca untuk sama sama mendoakan segalanya yang terbaik untuk segala perkara yang telah terjadi, segala perkara yang akan mendatang dalam hidup kita dan moga hanya kebaikan yang mengiringi kita semua umat Islam di seluruh dunia. Ayuh sedekahkan al-Fatihah buat ahli keluarga serta saudara kita yang sudah meninggal dunia, ayuh sampaikan doa tulus yang tidak putus putus juga buat saudara seagama kita di seluruh dunia dengan harapan semoga mereka dalam peliharaan Allah selalu.. Aamiin aamiin ya Rabb, In Sha Allah.. Terima kasih tak terhingga atas doa kalian dan hanya Allah yang dapat membalasnya. Yang baik semuanya datang dari Allah, dan yang buruk datang dari diri saya sendiri atas izin Allah juga. Sekian, wallahua'lam.. ^^


QishDarleena

#TakeFive: Kita & Nafsu


Bismillahirahmannirrahim..
Assalamualaikum warahmatullah & selamat sejahtera. ^^

Manusia, fitrahnya tak sempurna -- boleh berbuat pahala dan boleh terdorong juga untuk berbuat dosa. Perbuatan yang sewajarnya berpaksikan hati dan akal kadangkala jadi tersasar jauh bila dipandu oleh nafsu. Yang dilakukan selalunya menjadi rutin dan ada juga yang bersifat sampingan. Bila berbuat baik, rasanya tiada apa apa masalah tentang itu tapi apabila berbuat sesuatu yang tidak patut dan mungkin tidak elok di mata Tuhan? Adakalanya, apabila kita sudah terbiasa dengan apa yang kita buat, mata dan pintu hati sudah jadi tertutup untuk menilai semula akan baik atau buruknya perlakuan diri kita sendiri. Kita seakan seperti sudah selesa dengan diri kita maka pada waktu ini, sememangnya nafsu sudah berjaya menguasai diri sendiri, hinggakan mata hati seakan tidak berupaya menunjukkan jalan yang betul. Kadang-kadang, mungkin ada yang prihatin mahu turut membantu menasihati kita namun kita merasakan seperti perkara itu mencabar kita dan seolah-olah si manusia prihatin itu hanya mahu mencari kesalahan kita. Betapa nafsu boleh membawa pengaruh buruk yang besar dalam diri kita kalau tidak dikendali dengan baik.. Allahu Rabbi. T_T

"Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga)." - [QS 3:14]

*gambar hiasan* Macam takda kena mengena tapi comel. ^^"

Justeru marilah sama-sama kita menilai kembali amalan yang telah kita laksanakan pada diri kita selama ini. Mungkin kita merasakan apa yang kita lakukan itu semata-mata bersandarkan kepada sesuatu niat tertentu yang kita anggap baik bagi kita untuk membetulkan sesuatu keadaan mahupun untuk mencapai sesuatu kehendak, namun begitu, niat tetap tidak menghalalkan cara yang kita pilih walau sebaik mana pun niat itu. Jangan diundang dosa bersama pahala kerana takut nantinya pahala itu yang dikalahkan oleh dosa. Kita ingin mengumpul dosa, rupanya dalam masa yang sama saham dosa kita juga turut semakin bertambah.. Banyakkan muhasabah diri, periksa semula apa apa yang terkurang untuk dibaiki segala kelemahan itu dan yang paling penting, jaga hablumminAllah (hubungan dengan Allah) dan hablumminannas (hubungan dengan manusia) melalui apa saja amalan baik yang boleh kita laksanakan.

Pesanan buat diri sendiri dan sekalian saudari saudara.
Moga dirahmati Allah selalu.. Wallahua'lam~ ^_^

QishDarleena

Kisah Maulid Yang Outdated.

Bismillahirahmannirrahim.. Assalamualaikum & jumuáh mubarakah.
Ahamdulillah.. Hari ini, 28 Jun 2013. Yeay! :D

In Sha Allah entri ini akan jadi panjang berjela sebab kita dah lama tak update blog. hihi. Pertama-tamanya, syukur ke hadrat Illahi kerana dengan izin dan limpah kasih sayangNya, si gadis telah diberi peluang untuk menginjak ke usia 20 tahun lebih 10 hari yang lalu. Hahahaha. Tetiba je kan. Slowpoke sangat sangat sebenarnya ni. Dah lepas dekat 2 minggu dah kita punya hari lahir tapi harini baru sempat nak update. ==" *facepalm* 

Pada awal pagi 16 Jun 1993 iaitu genap 20 tahun 12 hari yang lalu, seorang Mama sedang tabah menahan kesakitan yang bukan sedikit dan bertarung nyawa semata-mata untuk membawa zuriatnya ini keluar dari rahim untuk hidup di atas dunia. Alhamdulillah.. Tepat jam 5:15am di Hospital Kuala Krai, Kelantan lahirlah seorang puteri dengan berat 3.3kg, cahaya mata sulung pengikat kasih tanda cinta Ayahanda dan Bondanya.. :'P

Diberi nama Hajar oleh Nenda sebelah Bondanya, si gadis ini membesar menjadi seorang yang agak cekal dan tabah *cewah* mungkin kerana berbekalkan pengaruh nama itu. Terima kasih Nenda kerana menamakan kaklong dengan nama Bonda Sayyidatina Hajar itu. :') Tahun 2013 ini, tahun kedua si gadis menyambut ulangtahun kelahiran tanpa kehadiran Allahyarham Ayahanda disisi dan tahun pertama menginjak ke usia 20an. Alhamdulillah ala kulli hal~

Hari lahir yang ke-20 ini tak disambut dengan cake. Tahun lepas ada 3 cakes dengan 3 celebrations tapi ini buat pertama kalinya seumur hidup kita tak ada birthday cake waktu hari lahir. Mama beriya sangat nak beli tapi kita takmahu. 2-3 kali jugalah keluar masuk kedai kek main tarik tali dengan Mama. huhu. Kenapa? Sebab teringatkan kata kata akhir Allahyarham Ayahanda 2 hari sebelum dia kemalangan yang menyebabkan dia meninggal dunia hampir 2 tahun yang lalu. Katanya tahun 2011 ni birthday dia tak perlu beli cake, tak perlu disambut hari ulangtahun kelahirannya. Rupa-rupanya itu petanda yang dia akan pergi. Al-Fatihah.. T_T Apapun, terima kasih sangat kepada keluarga dan kawan kawan yang sudi memberi ucapan hari lahir menerusi sms, panggilan telefon, Whatsapp, Twitter dan Facebook. Seronok bilamana orang beri ucapan sambil mendoakan yang baik baik untuk kita. Moga kalian juga memperoleh yang sama.. Aamiin. :')

Hipotesis kehidupan sempena 2 dekad di atas kerajaan ad-Dunya;

Semakin usia bertambah, semakin banyak pengalaman ditimba.
Semakin usia bertambah, semakin matang seseorang itu.
Semakin usia bertambah, semakin dekat ajal mendekati. Allahu Rabbi..

Kita merancang untuk kehidupan kita, tapi Allah juga merancang dan Dia jua adalah sebaik-baik perancang. Kita lalui macam-macam perkara dalam hidup yang ada turun naiknya juga dan kita mempelajari sesuatu daripada pengalaman yang kita lalui itu. Semua yang kita lalui, kehidupan kita atas dunia ini, segalanya hanya ujian semata-mata dari Allah SWT. Kehidupan kita, Allah yang susun segenap inci takdirnya tapi kita yang mengendali serta melaksanakan melalui naluri dan pancaindera kita yang Allah dah kurniakan. Kalau salah kendaliannya, mungkin tersasar jauh dan tersungkur tapi kalau betul kendaliannya, kita lebih selamat dan mungkin terus berjalan di laluan yang benar. Tak berlaku sesuatu itu tanpa izin Allah. Semuanya dengan izin Allah tapi dengan kuasa doa dan munajat permintaan kita kepadanya, tak mustahil Allah boleh mengubah sesuatu takdir yang Dia dah suratkan itu kepada sesuatu yang tak dapat terjangka di igauan kita hambaNya..

Pokok pangkalnya, sepanjang dua dekad atas dunia ini, perkara yang paling banyak membantu kita ialah keajaiban doa dan munajat. Banyak sangat Allah dah tolong melalui doa.. Tapi kita selalu mengeluh dan tak bersyukur dengan pertolonganNya. Awak yang sedang membaca ini, ingatlah selalu yang kuasa Allah itu paling besar tak boleh ditandingi sesiapa. Pertolongan Allah pula terlalu meluas kerana kasih sayang Dia kepada hambaNya. Berdoalah selalu.. Bukan hanya waktu sempit tetapi pada waktu lapang juga. Sayang betul Allah kepada hamba-hambaNya. Subhanallah..

Sebaknya mengenangkan 2 dekad yang sudah kita lalui. Dari fasa seorang bayi yang baru dilahirkan hinggalah di fasa kedewasaan ini. Macam macam pengalaman yang dilalui -- pahit, manis, suka, duka dan lain lain lagi. Bersyukurnya kerana terpilih untuk merasai kesemua itu. Dan seiring hari hari berlalu, pantas juga masa berlalu. "Dah besar dah anak Mama kan.." kata Mama waktu malam birthday kita sambil tersenyum penuh makna. Tanpa Mama dan Papa, siapalah kaklong kan. Terima kasih Mama & Papa kerana menyebabkan kaklong berpeluang merasai peluang hidup atas dunia ini. Alhamdulillah.. Syukur juga pada Allah, berbangganya bila dilahirkan sebagai seorang muslimah umat pewaris Nabi Muhammad saw. :'D Allahuma solli ala Muhammad wa ala alihi wasohbihi wassalam~ ♥

Baiklah.. Sampai disini saja update untuk kali ini. Taktahu lah bila pula nak update lagi kerana belakangan ini sangat sibuk dengan pelbagai komitmen. huhuk. T_T Moga anda yang membaca ini sentiasa dirahmati dan dipermudahkan dalam segala urusan. Salam ukhwah fillah. Wassalamualaikum warahmatullah~

QishDarleena

Syukur Nikmat, Syukur Ujian.

Bila Allah beri nikmat, kita suka serta teruja.
Ada yang bersyukur dan ada yang alpa..
Pada yang syukur, dia raikan dengan iman.
Bagi yang alpa, dia rasa dunia ini ibarat 'ana yang punyaa~'
Macam mana tu? Faham faham jelah..

Siapa tak suka dengan nikmat? Semua orang suka..
Bila dapat nikmat, rasa seronok sangat. 
Kalau boleh mahu lagi dan lagi. Kan?

Bagaimana pula dengan dugaan?
Saat di mana turunnya seseorang..
Di mana roda berputar ke sisi bawah dari atas.
Dengan jadinya untuk melengkapi fitrah..

Kadangkala, Allah uji dengan dugaan yang menduga.
Tapi, baru Allah cuit sikit saja, mulalah rasa jatuh moralnya. 
Padahal baru sikit je Allah bagi.. Sikitt je~
Mungkin kerana jadi lupa akan fitrah turun naik itu..

Janganlah kata kamu tak pernah lupa..
Boleh jadi ada juga sekali dua, kerana kita bukan maksum.
Ingatlah yang kedua-dua nikmat dan dugaan adalah ujian..

Aku pun selalu masuk dalam kalangan yang alpa.
Yang selalu tak bersyukur dan mengharap lebih,
Yang selalu mengeluh dan mempersoal bila dicuit..

Dan bila termuhasabah, aku malu sendiri.
Tersedar yang tak banyak titik syukur dalam hati ini. 
Astaghfirullah al azim.. T_T

Makanya, aku ingin ingatkan diri sendiri di sini..

"Anugerah nikmat, teruslah kita syukuri,
anugerah dugaan juga, biar kita syukuri.."

Buatlah apa yang patut.. Biar Allah nampak dedikasi kita. Biar Allah nampak cekalnya kita. Biar kita buktikan yang kita ini hamba yang taat dan patuh. Biar kita tidak dipandang sebagai hamba yang lemah dan tidak bersyukur.. Allah itu dekat, maka janganlah kita menjauh. Kata tawakkal, kata beriman, kata punya akidah. Jadi, tunjukkan yang sepatutnya dengan syukur. Erti syukur itu meluas. Dengan al-Khaliq, syukuri dengan iman yakni patuh segala yang Dia suruh dan tinggal apa yang dilarang. Mudah sahaja bunyinya kan? Tapi sukar nak laksanakan kerana tetap ada ranjau bila atas dunia ini. huhuk. Moga Allah terus beri kekuatan kepada semua kita makhluk ciptaanNya untuk kekal patuh dan taat terhadapNya.. Aamiin ya Rabb..

p/s; Mohon baca sambil dengar nasyid Setanggi Syurga - InTeam. wiwiwiii. :b

QishDarleena

Cerita Takdir Indah.

Bismillahirahmannirrahim. 
Assalamualaikum warahmatullah/Salam sejahtera.. ^^

Jumu'ah mubarakah dan salam sayyidul ayyam. Alhamdulillah.. Segala puji bagi Allah yang telah meminjamkan nafas kepada kita hingga ke saat ini dan memberi peluang kepada kita untuk meneruskan hidup sebagai hambaNya di muka bumi ini. Tak lupa juga, selawat dan salam ke atas Nabi Allah, Rasulullah saw, junjungan kekasih Allah. Moga anda yang membaca ini sihat walafiat dan diberkati selalu dalam segala urusan mudah-mudahan.. Saya update entri ini dalam keadaan demam yang dah masuk hari kelima harini. Cuaca tak menentu kan. Gigih nak update juga maka saya cuma copy paste cerita saya dari status di Facebook saya sahaja. By the way, tujuan entri ini adalah sebab si gadis ada nak kongsi cerita sikit dalam entri ini. In Sha Allah. Kisahnya begini....

************
Di Twitter, saya ada berkenalan dengan seorang ukhti yang sebaya dengan saya. Kami pun tak perasan bila kami mula follow sesama sendiri tapi yang pasti, kami mula berkenalan selepas berkongsi cerita dan mengetahui yang kami senasib iaitu baru kehilangan seorang ayah. Perkenalan bermula lepas saya menegur Mira yang sedang tweet tentang arwah ayahnya. Sejak itu, tiap kali Mira tweet pasal arwah ayahnya, mesti saya menyampuk untuk berkongsi rasa kerana kami senasib dan yang amat mengujakan tiap kali kami bersembang di Twitter, pasti akan ada persamaan atau kebetulan yang kami discover. Alhamdulillah, ukhwah kami pun terjalin..

1) Arwah Ayahanda meninggal dunia 4/11/11 genap seminggu selepas Arwah Abah Mira meninggal dunia 27/10/11. 

2) Waktu hari lahir Arwah Ayahanda tahun lepas, kami dapat tahu yang Arwah Ayahanda saya dan Arwah Abah Mira berkongsi tarikh lahir sama iaitu pada 27 Disember. Masha Allah..

3) Kelmarin, dapat tahu yang pusara Arwah Abah Mira terletak di Taman Raudhatus Sakinah, sama tanah perkuburan dengan Arwah Ayahanda. Subhanallah..

Lepas dapat tahu yang pusara Arwah Abah Mira setempat dengan Arwah Ayahanda, saya tanyakan number lot pusara Arwah Abah Mira. Mira kata tak ingat numbernya tapi ingat lorong dan kawasan fasanya. Dia pun tanya number pusara Arwah Ayahanda dan saya pun bagi number lot P7A 2627 dan nama penuh Arwah Ayahanda. Waktu itu sambil bertweet tiba tiba teringat dalam fikiran yang pemilik pusara bersebelahan Arwah Ayahanda, tarikh lahirnya pun sama dengan Arwah Ayahanda. Lepastu, Mira reply cakap dia baru teringat yang kemungkinan number lot pusara Arwah Abah Mira ialah P7A 2628 iaitu bersebelahan dengan pusara Arwah Ayahanda.

Saya terus rasa bergetar hati dan menitik air mata dengan apa yang Allah datangkan ini.. Terus terfikir sama ada ini satu suratan atau kebetulan. Terkejut, tak sangka dan macam macam perasaan berbaur. Saya minta nama penuh Arwah Abah Mira dan saya cari di sistem ePusara Jawi. Rupanya memang betul yang pusara Arwah Ayahanda dan pusara Arwah Abah Mira bersebelahan. Subhanallah.. Arwah Ayahanda dan Arwah Abah Mira berjiran!

Kata Allah, "Kun fayakun!" - jadi, maka jadilah! 
Semua kuasa Allah. Allah Maha Besar. 
Dia takdirkan Ayahanda dan Abah Mira berjiran di alam barzakh.
Dan selepas itu, dia takdirkan puteri puteri keduanya bertemu di Twitter.
Indahnya suratan takdir yang Allah dah tuliskan. ^^ Masha Allah..

In Sha Allah, kalau panjang umur dan ada rezeki esok, saya & Mama serta Mira & Mama Mira akan bertemu buat kami pertama di Taman Raudhatus Sakinah untuk menziarah pusara insan-insan yang kami sayangi. Moga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham Ayahanda Badaruddin Ghazali, Allahyarham Uncle Noor Azwan Mohd Arif dan semua muslimin muslimat yang telah meninggalkan kita semua. Aamiin.. Mari sedekahkan al-Fatihah buat semua insan yang kita sayang..

7 April 2013, Ahad.
************

Subhanallah.. Alhamdulillah.. Allahuakbar.. Indahnya cerita takdir saya kan? Allah yang susun ketentuannya. :') Saya pun tak sangka yang saya akan melalui cerita takdir sebegini. Terima kasih buat yang sudi membaca sampai ke patah kata yang terakhir. Saya berkongsi cerita ini sebab nak tunjuk betapa hebatnya perancangan Allah SWT. Hanya Allah yang tahu macam mana perasaannya bila diketemukan dengan ukhwah baru dalam situasi sebegini. Alhamdulillah. Saya rasa beruntung sangat dapat kenal dengan Mira Azwan. Harap ukhwah kami kekal hingga bila-bila dan moga ada pengisian yang dapat anda yang membaca ini rungkai dari kisah saya. Wallahua'lam..

Keek; The New Addiction.

Bismillahirahmanirrahim~
Assalamualaikum/Hello there..

It has been three days since my last update in this blog and I found that I frequently update my blog lately.. Do you aware of that? Me just aware of it. wakaka. ^^" Alhamdulillah.. Today is Wednesday, the third day of the month April 2013. How fast the time flew away and we already here in the second phase of the year 2013. Alhamdulillah for the age that Allah has lend to us all. Alhamdulillah.. =')

Okay. Looking at the title of my entry, obviously shows that I'm here to write about 'Keek'. Uuuu... What is 'Keek'? hmmm. In English, the word 'Keek' doesn't have any meaning. But if you refer from the Urban Dictionary, 'Keek' does have a lot of weird meaning. It's kinda maybe more to the urban slang, created by the so called urban guys zzzz whatever~ The 'Keek' that I'm talking about right now is this 'Keek'.... [press the picture 'Keek' to discover~]

"Keek is a new social media network that focuses on micro video sharing.
 Users upload video status updates and are able to share them with friends or followers."

*It was established since 2011 actually. Tapi macam baru nak famous. haha*

Got that? Aha. Apa motif tetiba update pasal Keek ni woit qish? haha. Actually, I just created my Keek account on the last 31.3.13 and within only less than 24 hours having Keek, I suddenly became so addicted towards Keek. Seriously... =.= Everytime I feel like I want to record (keeking) more and more video using my phone, upload the videos to my Keek and I tried hard keeping myself from not doing that.. haha. Is this normal? I think it's normal to be addicted sebab Keek ni best kott wa cakap luu (my personal opinion)..

So, what so special about Keek? As for me, I'm so in love with Keek (for now lahh) because it's a good, express way to update and keep the pieces of memories about our life in the video form instead of taking photos, tweeting, sharing status in Facebook yadda yadda.. It doesn't take much time at all. Just 36 seconds given to keek your new video update directly through your smartphone, tablet or your pc then keeking it straightly to your Keek. You can also share your Keek videos at your other social networks accounts. Cool huh?

The snapshot of my keek. :3
3 followers and 7 following. Gua bukan retis.*krik krik*

By the time I'm writing this entry, I already have 6 videos in my Keek and 4 out of the 6 videos were uploaded in a day. Yesterday I uploaded 2 videos and today not yet. :P Basically, my Keek is mainly about my masak masak activities and also as my special tribute to the little sister, Yasmin Izara, so you'll might see there's a lot of videos about that little girl only .. ^^ By the way, this is not a sponsor post or advertisement. Wa pun taktau kenapa tetiba wa rajin buat iklan panjang berjela kat sini. huhu. Alright.. That's it~ And let's check out my Keek [here]. Thank you.. :)

p/s; I created my Keek is not because of the artists' influence or whatever. Please take note. lol.

QishDarleena

Takdir vs. Usaha.

Bismillahirahmannirrahim~
Assalamualaikum warahmatullah/salam sejahtera.. ^^

Saya menulis entri ini sebab nak kongsi sedikit tentang takdir dan usaha. Baru teringat nak kongsi haa. Dipendekkan cerita, kisah ini minggu lepas berlakunya.. Ada seorang sahabat si gadis mengeluh dan mengadu. Katanya, sedih sebab tak dapat jawab waktu test dalam kelasnya tadi. Biasalah kalau ambil course yang hebat dan susah kan. ewah. Waktu tu, tak berani nak cakap banyak dengan dia sebab takut emosinya tak berapa stabil. Hanya mampu cakap "sabar" dan beberapa patah perkataan yang ringan agar dia berhenti fikir pasal benda tu. Buntu sebab tengah blur sikit masa tu. ^^"

Cara yang selalu saya buat dengan kengkawan untuk tamatkan sesuatu yang membuntukan macamtu... buat lawak; lawak bodoh, merepek loyar buruk, lawak kelakar, lawak tak kelakar (pun ada) dan sebagainya. zz. Memang gaya tak professional langsung kan. ==" Sebenarnya, ada point yang saya cuba nak sampaikan.. Tapi time tu taktau lah kenapa saya terus tukar topik cerita pasal hati kering pulak. ugh. Okay ni nak bayar hutang tu balik. Tulis kat sini boleh ingatkan diri sendiri juga dan In Sha Allah kalau ada yang membaca pun mungkin boleh ambil peringatan juga mudah mudahan.. =)

*konon tengah duduk tepi pantai sambil cerita pasal entri ni*

Takdir di tangan Allah, usaha di tangan kita.

Seringkali takdir berada di penghujung usaha dengan izin Dia.

Sejauh mana kita usaha, jauh itu lah hasilnya..

Kalau berlainan hasilnya, mungkin Dia ada perancangan lain.

Yang penting, jangan putus asa. 

Kalau putus asa, yang mendatang nanti mudarat pula..


*sambil tepuk bahu sendiri* point ni lah yang nak sebut haritu.

Nasihat saya buat diri sendiri dan buat anda yang membaca, dalam apa jua keadaan yang membelenggu, ingat Allah, ingat Allah, ingat Allah selalu. Dalam setiap detik denyut nadi kita, ingat Allah. Rajinkan rujuk ayat Allah nescaya kita akan rasa lega dan berlapang dada. Dalam ayat Allah, kita akan jumpa apa yang kita cari. Cuba hayati betul betul. Boleh bergetar rasa hati ni wa cakap lu.. :') Saya punya point tu takkan boleh berdiri tanpa adanya isi yang paling indah dan penting di bawah ni, beberapa potongan ayat aL-Quran yang bercakap tentang takdir. Masha Allah.. Tabarakallah..

"Dan Dia lah yang Berkuasa atas sekalian hambaNya (dangan tadbir dan takdir); dan Dia lah Yang Maha Bijaksana serta Amat Mendalam PengetahuanNya." [QS Al-An'am 6:18] 

"Sesungguhnya Allah menahan dan memelihara langit dan bumi supaya tidak berganjak dari peraturan dan keadaan yang ditetapkan baginya; dan jika keduanya (ditakdirkan) berganjak maka tidak ada sesiapapun yang dapat menahannya daripada berlaku demikian selain dari Allah. Sesungguhnya Ia Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun." [QS Faatir 35:41] 

"Dan di langit pula terdapat (sebab-sebab) rezeki kamu, dan juga terdapat apa yang telah (ditakdirkan dan) dijanjikan kepada kamu." [QS Az-Dzariyat 51:22]

"Sesungguhnya Kami menciptakan tiap-tiap sesuatu menurut takdir (yang telah ditentukan)." [QS Al-Qamar 54:49]

**** Allah yang paling berkuasa. Allahuakbar~ ****

Lepastu, ada terjumpa pula status lama saya di FB bertarikh 18 October 2012. Kalau tak silap, saya tulis status ini lepas saya jumpa ramai sangat orang yang suka mengeluh tentang takdir di laman sosial. Saya suka menulis lepas berfikir sebab saya nak ingatkan diri sendiri. Kalau saya tak tulis nanti saya lupa diri dan saya akan buat benda tersebut tanpa saya sedar.. hihihi. :3

"Kalaulah semua orang faham yang takdir itu tidak pernah menyusahkan.. Iya.. Takdir tak pernah menyusahkan kita. Selama ini, kita selalu minta apa yang terbaik buat kita dariNya. Jadi, Dia sedang susun yang terbaik untuk kita. Apa yang datang, itulah yang perlu kita terima. Janganlah menyalahkan takdir. Tunjukkan keimanan dan sifat keredhaan kamu terhadap takdir yang Dia telah susun buat kamu. Boleh jadi ada kebaikan yang terselindung bila kamu menerima takdir itu dengan hati yang terbuka. Maha Suci Allah yang Maha Mengetahui setiap inci takdir hamba-hambaNya. Dia yang menentukan dan Dialah yang melaksanakan. Ya Allahu Ya Rabbi.. ♥"

Itu lah serba sedikit yang saya mampu cakap tentang takdir dan usaha. Lain-lain, boleh rujuk dengan ustaz/ustazah anda atau rajin rajinlah pergi bermuhasabah dengan ayat-ayat cinta dari Allah. ^^ Entri ni saya taip hari Khamis lepas tapi harini pagi Ahad baru saya auto publish. Selamat berhujung minggu dan berhujung bulan.. Ewah~

Hakikat Atas Sedar.


Bila tengah demam, jadi banyak termenung. Bila termenung, baru rajin nak fikir..

Dah nak mati ke aku? Dah dekat ke ajal aku?

Benarlah, mahalnya harga sebuah kesedaran.

Lagi mahal dari benda yang kamu rasa mahal atas duniawi ini.

Kerana hanya dengan kematian serta kehilangan, ramai yang tersentuh dan mula sedar.

Termasuk diri ini.. Diri yang dikelilingi kematian~ *baca dengan nada seram*

Dan bakal tiba waktu kita, bila-bila masa sahaja...

Allahu Rabbi.. Takutnya.. T__T

"Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya." - [QS Ali-Imran 3:185]

Al-Fatihah buat;

1. Syeikh Sa'id Ramadhan Al-Buti
2. Syeikh Muhammad Abdullah
3. Dr. Syeikh Uthman el Muhammady
4. Tuan Guru Haji Ali

"Sesungguhnya Allah tidak mencabut ilmu sekaligus dari para hamba, akan tetapi Allah mencabut ilmu dengan mewafatkan para ulama, sehingga ketika tiada lagi seorang alim, maka manusia akan menjadikan orang-orang bodoh sebagai pemimpin, lalu mereka ditanya, kemudian mereka akan memberikan fatwa tanpa ilmu, maka mereka sesat lagi menyesatkan orang lain." - Hadis Bukhari dan Muslim.

"Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran." - Riwayat Ahmad.

Ramai ulama meninggal dunia berturut-turut. Dah makin jelas ternampak.

Allah dah warning. Tanda kiamat kecil. Dunia uzur, akhir zaman~

Allahuakbar.. Allahuakbar.. T__T

Muhasabah Oleh Sang Hati.

"Bukanlah 24 jam hati ini boleh bertahan kuat..

Hati ini bukan batu yang bisa selamat dengan mudahnya dari suatu kehancuran,
hati ini bukan keluli yang tidak bisa terjejas dek karat,
hati ini bukan juga span yang bisa menyerap dan memerah keluar bila bila masa..

Hati ini lemah, tak ubah cuma seperti kaca,
ibaratnya terjatuh sedikit mudah saja pecah kalau kuat hentakannya.
Dan mungkin, lebih mudah musnah berbanding kaca..

Hati ini tidak kalis rindu,
hati ini tidak kalis kesedihan.
hati ini tidak kalis kesakitan,
hati ini tidak kalis dengan apa saja, baik duka mahupun suka.."  - Monolog Tuan Pemilik Hati.

Hati ini lemah katanya... Tidak jemu dijampi lemah, lemah, lemah oleh sang pemiliknya. Kerana pemiliknya alpa bahawa sebenarnya hati ini yang melengkapkan hidupnya. Kerana pemiliknya tidak bersyukur dan berfikir tentang hakikat hati yang termilikinya. Tanpa hati yang lemah ini, dia tidak akan panjang umur di atas dunia. Tanpa hati yang lemah ini juga, dia tidak akan punya sifat sempurna seorang manusia. Hakikat pedih yang hati ini simpan, dia terluka dengan tuannya sendiri. Tuannya yang tidak memandang jasanya. Tuannya yang hanya nampak kelemahannya..



Saban kali kecelakaan, hati ini tetap bertahan. Di mana lemahnya? Saban kali kelukaan, hati ini tetap bertahan. Di mana lemahnya? Saban kali ditimpa apa sahaja kesusahan, hati ini masih juga tidak lari keluar dari badan. Hati ini masih membuatkan tuannya masih hidup. Jadi di mana lemahnya hati ini seperti kata tuannya? Dalam diam, hati ini juga punya perasaan. Hati ini pun bermonolog, memberontak senyap...

"Kau tuan yang tak sedar diuntung! Kau tidak pernah menjagaku dengan elok!
Kau hanya tahu menilai kelemahanku tetapi kau tidak mahu cuba untuk mengubatinya..
Kau kata aku lemah, kenapa kau tidak cuba menguatkan aku?

Kau tak pernah siramkan aku dengan simbahan zikir memuji Tuhanmu.
Kau tak pernah bajai aku dengan ayat-ayat dari Tuhanmu yang bisa memupuk aku.
Kau tak pernah belai diriku dengan patuh bersujud kepada Tuhanmu..

Semakin hari, aku semakin sakit, lebam dan penuh bintik kehitaman kerana perilakumu.
Adakah ini semua salah aku? Semakin hari, aku semakin membusuk dan terjejas, 
Apakah aku sendiri yang tergamak memudaratkan diri aku? Apakah itu salahku?

Aku hatimu. Hatimu ini tinggal di tubuhmu kerana aku kepunyaanmu.
Hatimu ini milik dirimu dan keadaanku bergantung kepada dirimu.
Kenapa kau tidak menjalankan tanggungjawabmu?
Tergamak kau mempergunakan kelemahanku.
Tergamak kau menyalahkan aku atas kegagalanmu dan kau telah merosakkanku!

Jangan kau lupa ini. Tanpa aku, kau takkan boleh hidup.. 
Aku dah berjasa kepadamu. 
Tolonglah lakukan sesuatu yang boleh merawatku."  - Monolog Sang Hati.

Hangat hati yang telah bermonolog panjang. Memberi muhasabah kepada tuannya.. Si Tuan Pemilik Hati tersentak tidak terperi. Malu dan sedih dengan perlakuannya sendiri. Istighfar terpacul keluar dari mulut figura si pesalah itu, yakni Tuan Pemilik Hati, diiringi dengan aliran air mata yang jatuh tanpa dapat dikawalnya. Dan.. *splash* Satu simbahan dingin menerjah terus ke hati. Setompok dua bintik hitam di hati terus lenyap dan hati mula berasa teruja...

"Nyaman sungguh..Teruskan lagi! Buat lagi apa yang patut.."

"Astaghfirullah al azim~ Astaghfirullah al azim~ Aku termuhasabah sebentar tadi. Disedarkan oleh hati sendiri.. Hati yang berkerajaan dalam diri aku selama ini. Sungguh malunya dengan hati sendiri. Aku hidup dengan adanya hati yang melengkapi tapi aku tak pernah mensyukuri..Ya Allahu Rabbi~"

"Demi Allah, aku beri muhasabah padamu demi kebaikan untuk dirimu dengan izin dariNya jua."

"Aku mahu bertaubat kepada Allah.. Aku mahu berdamping sangat dekat dan kekal di pandangan cinta Allah. Mulai saat ini, demi Allah, demi kebaikanku juga, akanku jaga dirimu dengan sebaiknya. Akan aku lakukan semua tanggungjawabku dan laksanakan kepatuhanku kepada Allah Tuhanku.."

"Alhamdulillahi rabbil alamin~ Terima kasih Tuan Pemilik Hati.. Terima kasih."

Selepas dari muhasabah oleh Sang Hati, si Tuan Pemilik Hati itu menjadi lebih dekat dan patuh dengan  Tuhannya, Allah al-Khaliq. Setiap ujian yang Allah beri, baik ujian duka mahupun ujian suka, dia hadapi dengan penuh ketenangan dan iman yang terus bercambah mekar dalam Sang Hati di tubuhnya. Namun, tidak mustahil yang dia boleh sahaja kembali ke takuk lama kehidupannya, menyeksa hatinya kembali jika dia tidak istiqamah dalam ibadah dan kepatuhannya kepada Allah. 

"Dan juga orang-orang yang apabila melakukan perbuatan keji, atau menganiaya diri sendiri, mereka segera ingat kepada Allah lalu memohon ampun akan dosa mereka - dan sememangnya tidak ada yang mengampunkan dosa-dosa melainkan Allah -, dan mereka juga tidak meneruskan perbuatan keji yang mereka telah lakukan itu, sedang mereka mengetahui (akan salahnya dan akibatnya). Orang-orang yang demikian sifatnya, balasannya ialah keampunan dari Tuhan mereka, dan Syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya; dan yang demikian itulah sebaik-baik balasan (bagi) orang-orang yang beramal." - [Ali Imran 135-136]

Tuntasnya, kita manusia hamba Allah, hidup dengan fitrah sebagai hamba yang wajib patuh, sedia untuk diuji dan terus diuji selayaknya.. Jadi, marilah kita kembali ke pangkal jalan, berjalan di jalan keberkatan Allah demi kebahagiaan di atas dunia dan di akhirat kelak. Redha, tabah dan bertawakallah dengan takdir Allah. Biarlah semuanya serba pahit di atas dunia. Tetapi, semoga yang terindah, terbaik dan termanis sudah sedia menanti kita di 'sana' kelak.. In Sha Allah.

Rasulullah SAW bersabda: “Ketahuilah dalam jasad manusia ada seketul daging, jika ia baik maka baiklah jasad itu dan jika ia rosak maka rosaklah jasad itu, itulah yang dinamakan hati.” - (Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Wallahua'lam bissawab~

QishDarleena, 
6:30am, 22 Mac 2013.

Ain Darleena~



* re-posted from Instagram*

Ain Darleena puteri kedua dalam hati kaklong. Baru lepas ambil result SPM harini. Alhamdulillah.. Tahniah adikku. Kaklong yang terlebih hormonal bila tengok result slip kamu. Ternangis pula sampai kalian tergamam. wakakaka. xD Kemain lama kaklong pegang slip Ain, kaklong tenung dengan bangga. Biarlah tak straight A's macam orang lain, tak rangkul anugerah pelajar cemerlang sekalipun. At least, you have proved that you can have a good result also..  Adik adik kaklong tetap yang paling cemerlang dan terbaik dihati kaklong.. :'b Lakukan segalanya yang terbaik, moga suatu hari nanti dapat balas jasa Ayahanda & Bonda..

Okay that's it. Berair mata teringatkan Ayahanda yang sangat jauh di 'sana'.
Al-Fatihah buat semua yang telah meninggalkan kita.. T_T

Kahwin?


Bismillahirahmannirrahim..
Assalamualaikum warahmatullah/salam sejahtera. ^^

Jodoh, tunang, kahwin, pregnant, beranak, yadda yadda~

Semenjak dua menjak ni, topik-topik kat atas tu jelah yang selalu menghantui hidup. Topik kahwin tu lah yang paling hangat terutamanya. Memang kalau dimana-mana pun, topik tu macam jadi sangat mainstream. Baik kat FB, Twitter, Instagram pun kot.. haha. Hmm. Kenapa macamtu eh? Advance betul cakap pasal benda gitu. haih. Ramai pula tu yang cerita pasal ni. Budak sekolah pun amboi berangan nak juga cerita. Betul kan?

"Macam gatal je bila cerita pasal kahwin tu. ish. Apanii awak? Muda lagi kot~"
"Biarlah~ Dah jodoh.. Kucing pun pandai kahwin. hihihi."

Itu tanggapan sesetengah orang bila topik begitu diangkat sebagai acara wajib. haha. Awak tak nampak ke benda ni macam satu norm dalam usia kita yang dah penghujung belasan dan menuju ke permulaan 20's ni? Adakah ia sesuatu yang hormonal? Yang saya perasan, sehari yang dilalui takkan lengkap kalau tak sebut perkataan 'kahwin' walau sekali. zz. Bila sembang dengan Mama, bila gurau dengan adik adik. Kalau jumpa Beela pun wajib cerita pasal benda ni. haha. Bila tweet dengan Miejah dan kengkawan lain, kat mana mana jelah memang tak sah kalau tak cakap pasal kahwin. ugh. Belum kira lagi jumlah tweet kita di Twitter yang bercakap soal 'kahwin'. Kenapa ni? Kenapa ni? Kenapa niiii? Awak yang baca ni pun sama agaknya kan? :b

Adakah anda setuju yang lingkungan usia penghujung belasan dan awal kedewasaan ini adalah usia untuk manusia mengawan? hahahaha. Okay gurau je. Malas nak cerita panjang panjang kalau bab gini. Nanti jauh pula berlayarnya sampai kelaut~ Sebenarnya saja taip entry ini sebab nak mengomel sikit je. Eh. Sikit ke? :P Rasa bosan pulak bila asyik zikir "kahwin~ kahwin~ kahwin~" je. Ugh.

Mari tanya dengan diri sendiri. Kalau kahwin dah sedia, mati pula kita dah sedia ke? Agak-agak esok hidup lagi tak? huhu. Macam mana kita buat persiapan fizikal, mental, rohani dan jasmani sebagai persediaan penting untuk kahwin kononsnya, macamtu lah juga kita kena standby awal-awal dan ingat mati, ingat mati, ingat mati~ ^^ Mati dan kahwin, dua situasi berbeza, semua orang boleh mati, tapi bukan semua orang sempat kahwin atas dunia ni. huhuk.

Bab kahwin selalu je excited~
Bab mati excited tak? hehe.

Pendapat saya, nak excited kahwin ni boleh je. Tapi biarlah kena tempatnya. Jadikan bab persediaan nak mati tu satu priority dulu.. Eh. Bukan nak suruh excited untuk mati tau. haha. *tetiba seram* Tapi.. Takutkan kematian tu kan lagi elok. Bila takut mati dan mengenangkan kehidupan lepas mati nanti, maka lebih takutlah kita nak buat dosa dan benda jahat. Saya jadi insaf, seram sejuk, takut dan sebagainya bila dengar banyak berita kematian orang orang muda dan baru baru ni pun saya ada dapat dua berita kematian pengantin muda yang baru sangat menikah. Dah ajal kan.. Al-Fatihah~

Nak pesan pada diri sendiri sebenarnya.. Biar otak ni selalu fikir mati.. Baju pengantin tu tak semestinya semua orang akan pakai atas dunia ni, tapi kain kafan tu memang semua orang akan merasai pengalaman memakainya.. Allahu.. T__T Jadi, marilah ramai ramai mengingati mati dan hidup dengan mencari bekalan amal untuk dibawa hingga mati, rather than hari hari sibuk kepoh cerita pasal kahwin je.. Okay? That's all. Wassalam.

p/s; Tapi, memang berhajat nak kahwin awal ni. Ada urusan penting yang ingin dilaksanakan. Kahwin melengkapkan separuh agama, lagi-lagi bila perkahwinan itu atas niat untuk kebaikan agama Islam. lalalala~

QishDarleena

Sedikit Perkongsian. =)


Bismillahirahmannirrahim..
Assalamualaikum warahmatullah/salam sejahtera. ^^

Jumu'ah mubarakah & salam sayyidul ayyam.
Hari ini, Jumaat - 3 Jamadil Awal 1434 Hijrah.
Alhamdulillah ala kulli hal~ :')


Kali ni takda nak celoteh panjang-panjang. Cuma bagi sedikit perkongsian melalui tulisan dalam gambar. Sangat jatuh hati dengan gambar ini. Credit kepada FB Lukisan Dakwah Islam. Alhamdulillah.. Moga ada manfaat darinya. Bacalah~ Dan kongsikan dengan rakan-rakan anda. =)

"Allahumma takhtim 'alaina bi husnil khatimah, 
wa la takhtim 'alaina bi su'il khatimah. Aamiin ya rabbal alamin~"


Talian Hayat [QS 2:25]


Bismillahirahmannirrahim..
Assalamualaikum warahmatullah/salam sejahtera. ^^

Awak, kenapa menangis ni? Awak tengah sedih? Kenapa awak sedih? Ingatlah ini.. "La tahzan~ Inallaha ma'ana.." (Jangan bersedih~ Sesungguhnya Allah bersama kita.) Kemana sahaja kita melangkah, walaupun kita berjalan berseorangan, jangan sekali-kali lupa yang Allah sentiasa bersama kita. Allah sayang kita. Subhanallah.. ^^ Nah saya bagi nombor talian hayat.. Dial sahaja bila-bila masa. Nombornya, [QS 2:25]. Macam mana nak dial? Haa.. Senang je.. Kalau awak rasa sedih, awak berwuduk, buka al-Quran/tafsir dan mari kita cari ayat ke 25 dalam surah kedua al-Quran, surah al-Baqarah. Bacalah dan hayati.. In Sha Allah kelak kesedihan awak akan hilang bila dipujuk dengan ayat dari Allah yang sangat indah ini. Masha Allah. :')


"Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang beriman dan beramal soleh, sesungguhnya mereka beroleh syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; tiap-tiap kali mereka diberikan satu pemberian dari sejenis buah-buahan syurga itu, mereka berkata: "Inilah yang telah diberikan kepada kami dahulu"; dan mereka diberikan rezeki itu yang sama rupanya (tetapi berlainan hakikatnya), dan disediakan untuk mereka dalam syurga itu pasangan-pasangan, isteri-isteri yang sentiasa bersih suci, sedang mereka pula kekal di dalamnya selama-lamanya." - (QS Al-Baqarah 2:25)

Allah sentiasa punya cara untuk memujuk kita. Janji Allah buat hambaNya yang beriman semuanya manis belaka dan boleh buat kita senyum lebar bila teringatkan keindahannya. Ya Allah.. Seronoknya kalau dapat masuk syurga. Mari patuh dan beriman kepadaNya.. Persetankan kesedihan duniawi yang awak alami. Itu semua fana.. Ada yang lebih indah menanti, yang kekal abadi- syurga hakiki. In Sha Allah. =) Janji Allah adalah kepastian, dah nikmat syurga adalah indah~ Wallahua'lam..

QishDarleena


Twitter? :P


Bismillahirahmannirrahim..
Assalamualaikum warahmatullah/salam sejahtera. ^^

Alhamdulillah. 5 March 2013, page 64 of 365 pages for "The Year 2013 Book". Moga awak yang membaca ini sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik, dipermudahkan segala urusan serta dipanjangkan usia untuk menghabiskan sisa-sisa hidup hingga ke mukasurat terakhir dan bersambung pula dengan buku seterusnya. Aamiin, In Sha Allah.. =] Seperti biasa, kejap sungguh masa berlalu. Hmm... Dah lama tak bercerita hal peribody tuan tanah disini kan? :P

By the way, awal March 2013 si gadis bermula dengan azam suam kuku konon konons nak kurangkan online Twitter dan cuba mencabar diri sendiri untuk tak online Twitter selama seminggu. Bunyi cam bajet bajet je~ Memang bajet pun.. haha. Sebab baru dekat 30 jam mission gagal kerana ada urusan penting perlu dilaksanakan di sana. Eh yeke? haha. Kebetulan pula 1 Mac lepas birthday Shane, my TESL Ohana jadinya tak boleh lah nak confine dari Twitter lagi. *alasan* hihihi. Sebenarnya, memang serius sangat nak cuba kurangkan masa di laman sosial sebab major distraction dalam hidup saya sekarang adalah addiction towards the Twitter. =__=" #IniFakta. zz.

My Twitter account, http://twitter.com/espadrilla was established since March 2010 where during that moment macam tak ramai lagi kengkawan yang dah buat Twitter account ni. I was in form 5, CPR high school that time and this year cum this month will be the third year anniversary of my Twitter. hihi. My Twitter is older than my Facebook~ Waktu memula buat Twitter dulu, follow artist je pastu kengkawan berapa kerat je and I can't forget Izzati Edith (nama dia glemer~), my CPR boo which was the one who invite me to create this Twitter and she's also my very first follower. Thanks Z. haha.

Eceh. Siap dah story sejarah pasal Twitter kita ni pula kan.. hee. Sebenarnya nak cerita ini. Memandangkan first mission haritu (not going online for a week) dah gagal, jadi kita dah terbitkan mission kedua which is bigger and having more potential than the failed one. ^^" Starting yesterday at 12:00am, 4th March 2013, I am planning to not going online in Twitter for a month until 4th April 2013 In Sha Allah. "Sebulan tu woi. Mampu ke?~" :3 *sila sebut dalam nada sarcastic* In Sha Allah.. In Sha Allah.. This can be considered as the big challenge for me as I  am currently updating my Twitter almost 24/7 daily and Twitter also make me always keep in touch with my Unisel Ohana everyday. *I miss all those lovelies* :') Besides, I've made a lot of new friends from Twitter and guess what? My relationship with Miejah Rerama also was born from there. Kalau nak cerita pasal lovelies yang jadi close lepas follow di Twitter memang agak ramailah. hee. Alhamdulillah, dapat bina ukhwah baru kan. ^^

Yesterday, I was like so serious and nekad sangat lepas dah planned this challenge since the last Friday. In Sha Allah mudah mudahan istiqamah lah hendaknya sebab ia ibarat mujahadah kecil buat saya. cewah. :) Mungkin awak yang membaca ni boleh kata, "Eleh.. apalah sangat.. Benda kecil pun nak poyo cerita lebih lebihs~" *my imagination only* Hmm. Begini ceritanya,

1. Saya insan lemah. Iman tak kuat lagi.. Mudah turun dan naik bila bila masa saja macam nafas juga..
2. Saya berTwitter sejak zaman jahiliah saya lagi. Jadi, Twitter dah jadi macam organ badan juga. Macam blog ni lah.. huhu. Kalau dah jadi a part of life, ingat senang ke nak lepaskan? 
3. Saya buat begini sebab nak berjuang untuk diri sendiri. Tak nak tweet yang bukan bukan atau buat perkara lagho'. Tapi nak berhentikan secara mendadak bukan mudah, jadi ini ibarat satu permulaan..
4. Rancangan saya, kalau saya berjaya berpantang selama sebulan ni, maknanya saya dah jadi betah dan In Sha Allah lebih mudah untuk kurangkan online selepas ni. Mudah-mudahan.

Okay.. Kemain lagi buat clarification. huhu. Bukan apa, takut diburuk sangkakan jadi baiklah kalau dijelaskan awal-awal. This blog is the way I express everything that I wanted to.. *for example, my effort* :P Tengoklah betapa panjangnya entry ini dan betapa rojaknya bahasa dalam entry ini. =_= Back to the topic, as the sayings go, 

"The difference between try and triumph is a little umph."

"Usaha tangga kejayaan.."

"Man jadda, wa jadda~"

Things I did to accomplish the mission;
(a) Uninstall Echofon & Plume (Twitter app from my cellphones)
(b) I don't even login to Twitter from my lappy to scroll & check the timeline.
(c) Tweeted and left few message to friends regarding the challenge.

So, there's no reason for me to turn back and forget my challenge. I've to look forward and prove to myself than I can. Kalau dah benda kecil pun gagal nak mujahadah apatah lagi benda besar. Iya takk? :b Mohon doa dari awak yang membaca ini. hihi. Dah mengesei panjang sangat dah ni nampaknya. That's all. Sesuai tak dengan tajuk entrinya "Twitter?" hihi.

p/s; Mohon doa tulus dari anda yang membaca buat keselamatan semua pahlawan negara yang sedang berjuang di Sabah serta buat keselamatan rakyat Sabah juga. Tiga Ohana saya di Unisel berasal dari ketiga-tiga daerah yang tengah bergolak di Sabah. Angel (Lahad Datu) Tikah (Sandakan) dan Shane (Tawau). Doakan keselamatan semua rakyat Malaysia dan sedekahkan al Fatihah juga buat mereka yang telah meninggal dunia. Terima kasih. Wassalam~

QishDarleena


 

ALL RIGHT RESERVED | QISH DARLEENA 2010-2016 | THIS BLOG IS DESIGNED BY RRAI