HOME ABOUT QISH REMINISCE GALLERY CONTACT ME

من كان لله كما يريد، كان الله له فوق ما يريد
Siapa keadaannya seperti apa yang Allah inginkan;
Allah ada baginya melampaui segala harapan.

Twitter? :P


Bismillahirahmannirrahim..
Assalamualaikum warahmatullah/salam sejahtera. ^^

Alhamdulillah. 5 March 2013, page 64 of 365 pages for "The Year 2013 Book". Moga awak yang membaca ini sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik, dipermudahkan segala urusan serta dipanjangkan usia untuk menghabiskan sisa-sisa hidup hingga ke mukasurat terakhir dan bersambung pula dengan buku seterusnya. Aamiin, In Sha Allah.. =] Seperti biasa, kejap sungguh masa berlalu. Hmm... Dah lama tak bercerita hal peribody tuan tanah disini kan? :P

By the way, awal March 2013 si gadis bermula dengan azam suam kuku konon konons nak kurangkan online Twitter dan cuba mencabar diri sendiri untuk tak online Twitter selama seminggu. Bunyi cam bajet bajet je~ Memang bajet pun.. haha. Sebab baru dekat 30 jam mission gagal kerana ada urusan penting perlu dilaksanakan di sana. Eh yeke? haha. Kebetulan pula 1 Mac lepas birthday Shane, my TESL Ohana jadinya tak boleh lah nak confine dari Twitter lagi. *alasan* hihihi. Sebenarnya, memang serius sangat nak cuba kurangkan masa di laman sosial sebab major distraction dalam hidup saya sekarang adalah addiction towards the Twitter. =__=" #IniFakta. zz.

My Twitter account, http://twitter.com/espadrilla was established since March 2010 where during that moment macam tak ramai lagi kengkawan yang dah buat Twitter account ni. I was in form 5, CPR high school that time and this year cum this month will be the third year anniversary of my Twitter. hihi. My Twitter is older than my Facebook~ Waktu memula buat Twitter dulu, follow artist je pastu kengkawan berapa kerat je and I can't forget Izzati Edith (nama dia glemer~), my CPR boo which was the one who invite me to create this Twitter and she's also my very first follower. Thanks Z. haha.

Eceh. Siap dah story sejarah pasal Twitter kita ni pula kan.. hee. Sebenarnya nak cerita ini. Memandangkan first mission haritu (not going online for a week) dah gagal, jadi kita dah terbitkan mission kedua which is bigger and having more potential than the failed one. ^^" Starting yesterday at 12:00am, 4th March 2013, I am planning to not going online in Twitter for a month until 4th April 2013 In Sha Allah. "Sebulan tu woi. Mampu ke?~" :3 *sila sebut dalam nada sarcastic* In Sha Allah.. In Sha Allah.. This can be considered as the big challenge for me as I  am currently updating my Twitter almost 24/7 daily and Twitter also make me always keep in touch with my Unisel Ohana everyday. *I miss all those lovelies* :') Besides, I've made a lot of new friends from Twitter and guess what? My relationship with Miejah Rerama also was born from there. Kalau nak cerita pasal lovelies yang jadi close lepas follow di Twitter memang agak ramailah. hee. Alhamdulillah, dapat bina ukhwah baru kan. ^^

Yesterday, I was like so serious and nekad sangat lepas dah planned this challenge since the last Friday. In Sha Allah mudah mudahan istiqamah lah hendaknya sebab ia ibarat mujahadah kecil buat saya. cewah. :) Mungkin awak yang membaca ni boleh kata, "Eleh.. apalah sangat.. Benda kecil pun nak poyo cerita lebih lebihs~" *my imagination only* Hmm. Begini ceritanya,

1. Saya insan lemah. Iman tak kuat lagi.. Mudah turun dan naik bila bila masa saja macam nafas juga..
2. Saya berTwitter sejak zaman jahiliah saya lagi. Jadi, Twitter dah jadi macam organ badan juga. Macam blog ni lah.. huhu. Kalau dah jadi a part of life, ingat senang ke nak lepaskan? 
3. Saya buat begini sebab nak berjuang untuk diri sendiri. Tak nak tweet yang bukan bukan atau buat perkara lagho'. Tapi nak berhentikan secara mendadak bukan mudah, jadi ini ibarat satu permulaan..
4. Rancangan saya, kalau saya berjaya berpantang selama sebulan ni, maknanya saya dah jadi betah dan In Sha Allah lebih mudah untuk kurangkan online selepas ni. Mudah-mudahan.

Okay.. Kemain lagi buat clarification. huhu. Bukan apa, takut diburuk sangkakan jadi baiklah kalau dijelaskan awal-awal. This blog is the way I express everything that I wanted to.. *for example, my effort* :P Tengoklah betapa panjangnya entry ini dan betapa rojaknya bahasa dalam entry ini. =_= Back to the topic, as the sayings go, 

"The difference between try and triumph is a little umph."

"Usaha tangga kejayaan.."

"Man jadda, wa jadda~"

Things I did to accomplish the mission;
(a) Uninstall Echofon & Plume (Twitter app from my cellphones)
(b) I don't even login to Twitter from my lappy to scroll & check the timeline.
(c) Tweeted and left few message to friends regarding the challenge.

So, there's no reason for me to turn back and forget my challenge. I've to look forward and prove to myself than I can. Kalau dah benda kecil pun gagal nak mujahadah apatah lagi benda besar. Iya takk? :b Mohon doa dari awak yang membaca ini. hihi. Dah mengesei panjang sangat dah ni nampaknya. That's all. Sesuai tak dengan tajuk entrinya "Twitter?" hihi.

p/s; Mohon doa tulus dari anda yang membaca buat keselamatan semua pahlawan negara yang sedang berjuang di Sabah serta buat keselamatan rakyat Sabah juga. Tiga Ohana saya di Unisel berasal dari ketiga-tiga daerah yang tengah bergolak di Sabah. Angel (Lahad Datu) Tikah (Sandakan) dan Shane (Tawau). Doakan keselamatan semua rakyat Malaysia dan sedekahkan al Fatihah juga buat mereka yang telah meninggal dunia. Terima kasih. Wassalam~

QishDarleena


No comments:

Post a Comment

 

ALL RIGHT RESERVED | QISH DARLEENA 2010-2017